De groente van de maand laat je niet koud ... 

Voor jouw gezondheid en die van onze planeet zet EXKi elke maand een fruitsoort of groente in de schijnwerpers. De gelukkige winnaar wordt verwerkt in verschillende gerechten om je vingers bij af te likken. Ontdek ze hieronder!

EEN GEWELDIGE GROENTE, VERMOMD ALS FRUIT : RABARBER

Rabarber is zalig, bijvoorbeeld als hartige chutney in een bulgursalade. Maar hij doet ook (heerlijke) wonderen als dessert, puur natuur, subtiel vermengd met rozenwater, in een taart of in een aardbeiencompote.

De gerechten met de groente en het fruit van de maand staan maar tijdelijk op ons menu. Ze worden maandelijks afgewisseld (logisch, niet?). Zo gaan we altijd met de beste seizoensproducten aan de slag. Dat is goed vorr de kwaliteit, maar ook vooronze planeet.
 


 

"Bulgursalade met rabarber en sinaas"

Bereiding + gaartijd: 25 min (+ afkoeling)

Makkelijk

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 grote rabarberstengels
  • 1 dikke sinaasappel
  • 1 rode paprika
  • 100 g cashewnoten
  • 250 g bulgur
  • 1 tuiltje koriander
  • 4 takjes platte peterselie
  • 4 eetlepels koolzaadolie
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • zout en peper

Bereiding:

  • Schil eventueel de rabarber (niet nodig voor roze rabarber), snij de stengels in blokjes en doe ze in een kleine stoofpot met de rietsuiker, het sinaasappelsap en een lint van sinaasappelschil. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Laat afkoelen.
  • Doe de bulgur in een slakom, bedek met kokend water (± 3,5 dl) en laat 15 min zwellen. Doe er de koolzaadolie bij en meng met de vork om de korrels los te maken.
  • Hak de cashewnoten grof en snij de paprika in kleine blokjes. Hak de peterselie en de koriander fijn. Leg dit alles op de bulgur, meng en breng op smaak.
  • Serveer met wat rabarbermoes in elk bord.

Kneepje: als er nog moes overblijft, kan je het opeten als dessert met Griekse yoghurt.