Groente van de maand, groente in de schijnwerpers ...

Voor jouw gezondheid en die van onze planeet zet EXKi elke maand een fruitsoort of groente in de schijnwerpers. De gelukkige winnaar wordt verwerkt in verschillende gerechten om je vingers bij af te likken. Ontdek ze hieronder!

 

December, de maand van rood-groen ... en van pompoen!

Kom langs bij EXKi om de groente van de maand te ontdekken! In puree, in de soep of simpelweg in stukjes, de pompoen gaat heel de maand met je mee. Deze ster van de winter verdient een ereplaatsje in je eindejaarsrecepten. Om de kilte te verdrijven, kan je ook onze overheerlijke warme suggestie proberen. Benieuwd waarover we het hebben? Een fantastische tajine met kip en oosterse kruiden, een echt feestmaal.

Tajine van pompoen met kip

Bereiding: 20 min. Gaartijd: 1,20 uur

Makkelijk

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g pompoen (variëteit naar keuze)
  • 2 dikke wortelen
  • 2 rapen
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • 25 cl passata
  • 2 kipfilets
  • 50 g ontpitte groene olijven
  • 12 droge abrikozen
  • 50 g bruine amandelen
  • 4 el pompoenzaden
  • 3 el olijfolie
  • 2 kl ras-el-hanout
  • 1 blokje gevogeltebouillon
  • 1 bos koriander
  • zout en peper

 

Bereiding:

  1. Schil alle groenten. Snij de pompoen in blokjes, de wortelen in grote plakjes, de rapen in partjes in de uien in reepjes.
  2. Snij de kip in blokjes en bak ze goudbruin op een hoog vuur in een grote braadpan of een kookpot met olie. Doe er de groenten en de ras-el-hanout bij, meng 2 min. en giet er dan de passata en 5 dl water bij. Verkruimel er het bouillonblokje over en breng aan de kook. Dek af en laat 1 uur sudderen op een zeer zacht vuur.
  3. Doe er de in twee gesneden abrikozen bij en laat nog 20 min. garen.
  4. Voeg de olijven toe, breng op smaak en dien goed warm op, bestrooid met pompoenzaden, grof gehakte amandelen en gehakte koriander. Versier met een citroenpartje en serveer met couscous met kruiden of Marokkaans brood.

 

Kneepje: de gaartijd kan schommelen naargelang de pompoenvariëiteit; de groenten moeten smeuïg zijn, zonder puree te worden.